در پاسخ به سوال تحلیل مالی چیست باید بگوییم تجزیه و تحلیل مالی فرآیندی است که از آن برای ارزیابی روندهای اقتصادی، تنظیم سیاستهای مالی، ایجاد برنامههای بلند مدت برای فعالیتهای تجاری و شناسایی پروژهها یا شرکتهای سرمایه گذاری استفاده میشود. این کار از طریق ترکیب اعداد و دادههای مالی انجام میشود. یک تحلیلگر مالی به طور کامل صورتهای مالی شرکت را که شامل صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان نقدی میشود، بررسی میکند. تجزیه و تحلیل مالی را میتوان در هر دو بخش امور مالی شرکت و سرمایه گذاری انجام داد.
یکی از رایجترین روشها برای تجزیه و تحلیل دادههای مالی، محاسبه نسبتها از دادههای صورتهای مالی برای مقایسه با سایر شرکتها یا با عملکرد تاریخی خود شرکت است.
حالا که فهمیدیم تحلیل مالی چیست، خوب است بدانیم که در امور مالی شرکت، تجزیه و تحلیل به صورت داخلی توسط بخش حسابداری انجام شده و به منظور بهبود تصمیمگیری تجاری با مدیریت به اشتراک گذاشته میشود. این نوع تحلیل داخلی ممکن است شامل نسبتهایی مانند ارزش خالص فعلی (NPV) و نرخ بازده داخلی (IRR) برای یافتن پروژههایی باشد که ارزش اجرا دارند.
بسیاری از شرکتها به مشتریان خود اعتبار میدهند. در نتیجه، دریافت نقدینگی حاصل از فروش ممکن است برای مدتی به تعویق بیفتد. برای شرکتهایی که ماندههای دریافتی زیادی دارند، ردیابی فروش معوقه روز (DSO) مفید است، زیرا به آنها کمک میکند بدانند چه مدت زمانی برای تبدیل یک فروش اعتباری به نقدی نیاز است. متوسط دوره جمعآوری، یک جنبه مهم از چرخه تبدیل وجه نقد (CCC) یک شرکت است.
در تحلیل سرمایه گذاری، یک تحلیلگر خارج از شرکت، تحلیلی را برای اهداف سرمایه گذاری انجام میدهد. تحلیلگران میتوانند یک رویکرد سرمایه گذاری از بالا به پایین یا از پایین به بالا انجام دهند. یک رویکرد از بالا به پایین ابتدا به دنبال فرصتهای کلان اقتصادی، مانند بخشهایی با عملکرد بالا میگردد و سپس برای یافتن بهترین شرکتها در آن بخش تلاش میکند. از این نقطه، آنها سهام شرکتهای خاص را بیشتر تجزیه و تحلیل میکنند تا با نگاهی به اصول اولیه یک شرکت، شرکتهای بالقوه موفق را به عنوان سرمایهگذاری انتخاب کنند.
در این بخش از مطلب تحلیل مالی چیست، خوب است بدانید که این تحلیل شامل دو نوع تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال میشود.
تحلیل بنیادی از نسبتهای جمعآوریشده از دادههای صورتهای مالی، مانند سود هر سهم (EPS) یک شرکت برای تعیین ارزش کسبوکار استفاده میکند. تحلیلگر میتواند با تجزیه و تحلیل نسبتها علاوه بر بررسی کامل شرایط اقتصادی و مالی پیرامون شرکت، به ارزش واقعی سهام دست پیدا کند و بر اساس آن، تصمیمگیری میکند که آیا سهام شرکت مذکور برای سرمایهگذاری مناسب است یا خیر.
سرمایهگذارانی که از روش تحلیل تکنیکال برای ارزیابی و تحلیل قیمت سهام استفاده میکنند معتقدند با بررسی روند نوسانات قیمت یک سهم در گذشته، میتوان قیمت آن سهم را در آینده پیشبینی کرد؛ بنابراین «تحلیل تکنیکال، درواقع پیشبینی قیمت سهم در آینده، بر اساس اتفاقات گذشته است». تحلیل گران تکنیکال با استفاده از نمودارها و رابطههای ریاضی، روند قیمت سهم در آینده را بر اساس نوسانات گذشته قیمت آن سهم، پیشبینی کرده و درصورتیکه به این نتیجه برسند که قیمت سهم در آینده، در مقایسه با قیمت فعلی آن در بورس افزایش قابل قبولی خواهد داشت، نسبت به خرید آن سهم اقدام میکنند؛ اما اگر نمودارها بیانگر کاهش قیمت سهم در آینده باشد، سرمایهگذاران، سهام شرکت مذکور را خواهند فروخت.
هنگام بررسی صورتهای مالی یک شرکت، دو نوع رایج تحلیل مالی، تحلیل افقی و تحلیل عمودی است. در هر دوی این روشها از مجموعهای از دادهها استفاده میشود، اگرچه رویکرد تحلیلی هر کدام متفاوت است.
در تحلیل افقی باید دادههای مالی قابل مقایسه چندین سال انتخاب شوند. سالی که از همه قدیمیتر است، به عنوان پایه انتخاب میشود. سپس تک تک دادههای هر سال با داده پایه مقایسه میشوند و درصدی به وجود میآید که نشان میدهد کدام حسابها در حال رشد و پیشروی و کدام حسابها در حال پس روی هستند.
در تحلیل عمودی یک آیتم مهم صورت مالی به عنوان ارزش پایه به کار رفته و سایر اقلام آن صورت مالی نسبت به ارزش پایه محاسبه شده و با آن مقایسه میشود. در بیشتر مواقع، فروش خالص به عنوان ارزش پایه در نظر گرفته میشود. سپس یک شرکت هزینه کالاهای فروخته شده، سود ناخالص، سود در حسابرسی عملیاتی یا درآمد خالص را به عنوان درصدی با این ارزش پایه مقایسه میکند. با این کار شرکتها میتوانند چگونگی تغییر درصد در طول زمان را پیگیری کنند.
به طور کلی در پاسخ به سوال تحلیل مالی چیست باید بگوییم سنگ بنای تصمیمگیری هوشمندانهتر و استراتژیک تر بر اساس دادههای مالی یک شرکت است. تحلیلگران از دادهها برای کشف روندها، درک رشد، جستجوی حوزههای ریسک و حمایت از تصمیمگیریها استفاده میکنند. تجزیه و تحلیل مالی همچنین میتواند شامل بررسی تغییرات صورتهای مالی، محاسبه نسبتهای مالی، یا بررسی واریانسهای عملیاتی باشد.